Cum ne influențează social media?

Cum ne influențează social media?

Avem tendința să comparăm propriile vieți reale – cu necazuri și lucruri mai puțin bune – cu cele ale influencerilor, care filtrează tot ce postează și pe profilurile lor ajung adesea doar lucrurile pozitive. Cum ne poate afecta acest lucru?

Dacă avem această tendință de a ne compara viața reală, cu tot ce este bun, dar și rău, cu ceea ce vedem în social media, asta se datorează doar faptului că suntem umani. Avem nevoie și de alte perspective, de alte oglinzi; doar că, atunci când acele oglinzi nu sunt tocmai veridice, ne cam dau peste cap modul în care ne privim viața noastră.

De cele mai multe ori realitatea postată online nu este tocmai tangibilă, nu știm ce se află în spatele ei. E adevărat, zicala spune că: „O poză valorează cât o mie de cuvinte!”, însă ceea ce nu spune poza este câte alte o mie de gânduri are persoana care este în poză, și mai ales ce fel de gânduri are! Cu toții știm cazuri care au fost puternic mediatizate ale unor vedete care, prin filtrul internetului păreau a avea o viață perfectă, însă, au recurs la un gest drastic tocmai pentru a-și curma suferința. Important este să ținem minte că o viață perfectă ca în social media nu există, și că viața perfectă a unui om, așa cum și-o imaginează el, nu trebuie să fie neapărat și a ta!

Astfel de comparații nu sunt tocmai benefice pentru noi, ne conduc în cazuri extreme chiar și la stări depresive, sau, de cele mai multe ori la a nu conștientiza ceea ce avem bun în viața noastră pentru că ne dorim perspectiva asupra vieții a altor persoane! Fiecare om este unic, și nu avem de unde ști, dacă ceea ce trăiește persoana în cauză ar fi ceva de dorit și pentru noi, dacă în mod autentic ne-ar face fericiți!

Pe de altă parte, există și avantaje atunci când petrecem timp urmărind anumite persoane în social media? (De exemplu, ne motivăm să muncim mai mult, ne stabilim noi țeluri, ne inspirăm?)

Dacă privim și din cealaltă perspectivă, în care putem să și luăm ceva din tot ceea vedem postat, ar fi ideea că putem să folosim aceste persoane drept model, putem să găsim motivație, inspirație, și de ce nu, atunci când aceste lucruri sunt făcute dintr-o poziție sănătoasă, se pot trasforma în resurse.

Dacă stăm bine să ne gândim, în ziua de astăzi sunt mulți tineri care își câștigă existența din așa ceva. Asta demonstrează inventivitate, adaptabilitate și nonconformism, adică niște ingrediente minime necesare pentru a-ți îndeplini un scop cu succes! Chiar dacă am ajuns la vârstă adultă, sau nu, noi oamenii tot folosim modelarea pentru a învață.

Așa că, atâta timp cât facem distincția dintre oportunitatea de a ne îmbunătăți viața noastră cu ceea ce ne inspiră din social media, și ideea că realitatea noastră nu va fi îndeajuns de bună până când nu va fi ca în poză, eu zic că este în regulă să interiorizăm și alte aspecte menite să ne ajute să fim mai fericiți și satisfăcuți de propria persoană.

În final, care credeți că ar fi soluția pentru a echilibra această experiență în social media? Care este sfatul dumneavoastră pentru persoanele care nu știu să facă diferența între postările curatoriate și realitate?

O soluție pentru a echilibra experiență media ar fi aceea de a căuta și acele persoane care au curajul să nu posteze orice printr-un filtru. Există multe astfel de conturi ale unor oameni care chiar postează realitatea, și o fac cu o naturalețe care normalizează natură umană.

De asemenea să nu uităm că această parte a internetului are atașată cuvântul “media” – adică este tot o platformă pentru a vinde ceva, și acest ceva care se vinde este o viață ideală. Este indicat să discernem între realitatea de reclamă și cea adevărată. Totodată, să avem grijă să nu punem la poli opuși postările care sunt retușate vs cele naturale, reale, sau: “așa da, așa nu”. Viață are mai multe nuanțe decât alb sau negru, și culorile pot să aibă semnificații diferite pentru fiecare dintre noi.

Interviu acordat Cezarei Palade pentru Revista Glamour Romania

Tel: 0745042389

https://app.atlashelp.net/a/Ana.Pantazescu-Ana

Leave a Reply

Your email address will not be published.