Dependența de citit

Dependența de citit

Cititul este una dintre puținele activități care ne antrenează imaginația atât de mult. Este acel lucru care ne prinde uneori atât de adânc în poveste încât nici nu ne mai dăm seama de trecerea timpului. Ba chiar, odată cu înaintarea în vârstă ne găsim în ipostaza de a avea cărți preferate și autori ale căror cărți le citim pe nerăsuflate. Oare de ce?

Cărțile, da, sunt povești scrise de oameni, însă de fapt sunt părți din ei.

Fiecare personaj imaginat e o parte din ei. Fiecare poveste, întâmplare, exprimă ceva din ei. Acelasi lucru se întâmplă și cu cititorul. Acesta este motivul pentru care avem preferințe, pentru care ne adâncim într-o poveste mai mult decât în altele. Dacă avem un personaj pe care îl adorăm, sau pe altul pe care nu-l agreăm, asta spune de fapt ceva despre noi. Ne regasim în acele persoane imaginare. E mai mult decât a trăi prin prisma poveștii, este a simți ceea ce simte personajul.

Iar noi oamenii, nu putem să înțelegem sau să simțim până la identificare, decât dacă proiectăm, și cum nu putem proiecta ceva ce nu ne aparține, e vorba de fapt despre noi. Gândiți-vă ce vă atrage la poveste, ce face atât de special modul în care este scrisă, și mai ales care parte a poveștii v-a prins cel mai mult? Poate cum eroina a trecut peste obstacole? Poate cum a fost ajutată? Poate cum s-a rezolvat de la sine, având totodată răbdare să se întâmple asta? Ceea ce ne-a atras este de fapt o nevoie din noi însene care se vrea îndeplinită, și cum nu avem modalitatea la îndemână pentru a o face, tragem cu ochiul în citire!

 

Psihoterapeut Ana Pantazescu-Ana

www.anapantazescuana.ro

Specialist Atlas Help

Tel: 0745042389

articol aparut in Revista Avantaje Romania editia martie 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published.