De ce visăm?

De ce visăm?

 V-a interesat vreodată ce scop au visele? De fapt, de ce visăm?

 

Ce sunt visele?

Visele sunt secvențe de imagini, idei, emoții și senzații pe care le experimentăm pe parcursul somnului, în special în faza de somn REM. „Rapid eye movement” (REM) este o descoperire a oamenilor de știință de la Universitatea Chicago pe care aceștia au făcut-o în anul 1952.

Aceștia au studiat câțiva subiecți în timp ce dormeau și au ajuns la concluzia că în ultima fază a somnului globii oculari au tendința să se miște foarte mult și că toți subiecții care au fost treziți în acest interval, au răspuns că visau!

 

Stadiile somnului

Primul stadiu al somnului  este cel de somn ușor care durează între cinci și zece minute și care  este și etapa în care activitatea musculară încetinește, apărând ocazional spasmul muscular.

Urmează a doua parte a somnului, practic tot un somn ușor, dar în aceste momente respirația și ritmul cardiac sunt cele care descresc, pregătindu-ne pentru un somn relaxat.

Stadiul somnului profund, care acoperă cea mai mare parte din timpul acordat nopții, aproximativ între trei ore și jumătate și patru ore pe noapte, este și etapa în care undele creierului se stabilizează, acesta emițând așa zisele unde de frecvență joasă Delta. Totodată, dacă suntem treziți în acest moment, suntem foarte confuzi și complet imuabili pe toată durata zilei, având un randament scăzut.

Somnul cel mai profund dureză aproximativ o oră, fiind foarte greu să fii trezit, fiind și stadiul în care avem coșmaruri. Este stadiul de somn când copii au enureză.

Al cincilea stadiu și ultimul al somnului este REM-ul, stadiu în care unele substanțe chimice sunt blocate. Ca de exemplu, corpul nu mai secretă noradrenalina, serotonina și histamina, a căror lipsă conduce la un singur rezultat, nu ne mai mișcăm.

Există astfel posibilitatea să fii treaz și să nu te poți mișca, tocmai din cauza faptului că aceste substanțe lipsesc, sau să știi că dormi și că ești complet nemișcat, fenomen care se numește vis lucid, care îți oferă posibilitatea să îți controlezi visele!

 

Ce știm despre somn și vise

O echipă de cercetători a efectuat un studiu asupra somnului folosind șoareci. I-a pus pe aceștia deasupra unui ghiveci mic, cât să îi susțină, introdus la rândul sau într-o găleată cu apă, apă care se ridica până la nivelul ghiveciului. Apoi au așteptat să adoarmă șoriceii și să le studieze comportamentul.

Exact înainte să intre în stadiul REM, corpul lor intra în colaps din cauza lipsei celor trei hormoni. Și pentru că mușchii nu le mai funcționau, cădeau, trezindu-se de fiecare dată exact la începutul ultimului stadiu de vis.

După fiecare etapă de somn întreruptă, i-au pus pe aceștia să execute sarcini învățate cu o zi înainte și au observat că erau confuzi si că tot ce au învățat nu au mai pus în practică!

Concluzia este că dacă dorim să asimilăm ceea ce am învățat în ziua precedentă, este util să avem un somn cât mai liniștit și să trecem prin toate stadiile sale, întrucât abia în ultimul stadiu, care se poate repeta până la 5 ori pe noapte, atunci ne facem amintiri.

 

Care este scopul viselor?

În momentul în care dormim, inconștientul nostru se ocupă să organizeze evenimentele din ziua precedentă sub forma amintirilor.

Acest proces face ca prin interiorul creierului să circule impulsuri electrice, pe care partea care se ocupă cu conștientul le recepționează, impulsuri pe care nu știe cum să le catalogheze întrucât suntem adormiți, și cum nu are un canal exact de procesare, face ce poate.

Adică încearcă pe cât posibil să structureze informațiile cu care este bombardat creând minunatele vise! Acesta este procesul de fabricare a viselor.

 

Text scris de Ana Pantazescu-Ana
Articol publicat in Revista Psychologies

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.