De ce să alergi când ești trist

De ce să alergi când ești trist

Trăirea stărilor depresive este comună tuturor oamenilor la un moment dat. Fie că este vorba doar de o zi proastă sau câteva înșirate una dupa alta, depresia nu este ceva pe care să îl putem controla cu ușurință, pentru că nu ține doar de construcția conștient-inconștient, ci și de fizic. Iată știința din spatele depresiei.

 

Ce este depresia?

Depresia este o stare patologică în care o persoană resimte tristețe, dificultăți în a relaționa, poate o stare de anxietate, pesimism, incapacitatea de a-și face planuri tocmai din cauza lipsei unui interes pentru a fi activ, etc.

De asemenea se poate manifesta nu numai la nivelul psihic, ci și fizic-motor sau chiar somatic. Individul poate avea dureri de cap, stare de moleșeală, lipsă de energie, poate apărea și lipsa poftei de mâncare precum și multe alte forme de manifestări fizice.

 

Ce recomandă psihologii?

Când vine vorba de persoane care sunt depresive, indiferent de motivul care le-a determinat să cadă într-o asemenea stare, primul lucru pe care psihologii îl recomandă este activarea comportamentală.

Ce înseamnă activarea comportamenatală? Adică sfătuiesc persoana depresivă să înceapă să facă lucruri, de la cele mai mărunte, ușoare, puțin epuizante, simple lucruri, spre cele care sunt din ce în ce mai complexe.

Asta pentru că este mai ușor pentru o persoană depresivă să iasă din starea aceasta, dacă face mai întâi lucruri mici, care vor da naștere la schimbări mici. Totodată, nici nu se poate imagina schimbându-și starea făcând ceva complex, pentru că nu are energia necesară.

 

Știința din spatele depresiei

La nivel fiziologic depresia poate fi explicată prin lipsa secreției la un nivel normal al serotoninei, care este unul dintre hormonii fericirii.

Motivul pentru care psihologii recomandă activarea comportamentală este pentru că asta presupune mișcare, iar mișcarea presupune, la nivel hormonal, eliberarea de endorfine, printre care și serotonina. Astfel, cu ajutorul lor, dezechilibrul suferit din cauza stării de tristețe dispare.

Însă din punct de vedere neurologic se mai întâmplă ceva. Oamenii de știință au descoperit că o persoană depresivă suferă și de incapacitatea de a forma conexiuni neuronale în hipocampus în ritm normal.

 

Ce înseamnă asta și de ce este important?

Hipocampusul este locul din creier care se ocupă cu gestionarea emoțiilor și crearea de noi amintiri.

În depresie, capacitatea acestei părți a creierului de a forma noi neuroni scade, precum și de a forma noi legături neuronale, adică amintiri.

Așa încât, atunci când trăim o asemenea stare, ne este mai greu să fim atenți la emoțiile noastre precum  și ale celor din jur.

Dorința de a face ceva nou, doar pentru a ne putea aminti cu drag în viitor de asta, dispare cu cât stăm mai mult în depresie, întrucât, în tot acest timp, hipocampusul se micșorează!

De aceea este indicat în cazul în care te simți trist sau vezi că este cineva trist, cel mai bine este să recurgi la a face lucruri mici, fie cu sine, fie cu persoana respectivă. Schimbările mari iau naștere din cele mici!

Totodată, sfatul: „Trebuie să treci peste!” nu face altceva decât să le amintească cât de incapabili sunt de a trece peste!

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.