Cum să îți controlezi visele

Cum să îți controlezi visele

Cu toții avem momente în care conștientizăm că ceea ce ni se întâmplă este de fapt un vis. Este o senzație unică, care ne umple de bucurie, și posibilitatea de a zbura când vrem, să fim proprii șcenariști ai viselor noastre este una magică. Ce ar fi dacă ne-am putea controla visele oricând am dori?

 

Ce sunt visele lucide

Visele lucide sunt acelea în care noi suntem conștienți că dormim și că ceea ce ni se întâmplă nu are cum să fie realitate întrucât, fie sfidează legile fizicii, ale realului, ale bunului simț, sau chiar încalcă așteptările noastre despre lume sau chiar sistemul nostru de valori!

Ceea ce este cu totul special, este acel moment în care noi, după ce conștientizăm că ceea ce experimentăm nu poate fi adevărat, să putem să controlăm noi înșine visele.

De multe ori după această fază, putem să alergăm repede, să zburăm, să facem lucruri care în mod normal, în sinea noastră, am vrut să le încercăm din totdeauna! Poate, de ce nu, să transformăm un coșmar într-un vis plăcut.

 

Cum se formează visele lucide?

Oamenii de știință nu știu exact care este procesul prin care un individ poate să apeleze la această formă de a visa, însă sunt siguri că are legătură cu acea parte a creierului care se ocupă cu starea de conștiență.

Atunci când visăm, suntem într-o fază a somnului destul de profundă, în care cortexul prefrontal este la comandă.

În același timp, regiunea din creier care se ocupă cu sistemul motor este în stand-by. Acest fapt cauzează imobilizarea noastră pe durata acestei faze profunde a somnului.

În momentul în care, cumva, ne dăm seama că suntem într-un vis, această regiune intră în acțiune, însă fără a neglija ceea ce îi ordonă cortexul prefrontal să viseze, apărând astfel visele lucide!

 

 Cum să avem vise lucide

Să încercăm să ținem un jurnal al viselor și să depistăm modele de formare a acestora – unde ne aflăm, cu cine, ce facem, cum arată mediul înconjurător, textura mediului, mirosuri pe care le-am visat, absolut toate detaliile pe care ni le amintim.

Ar fi indicat să avem un carnețel lângă pat, astfel încât, imediat ce ne trezim, să notăm toate acestea, întrucât le vom uita în proporție de 90% imediat ce vom fi treji.

Când nu dormim, să testăm realitatea, adică să punem mâna pe ceea ce ne înconjoară, să mirosim, să ne uităm la ceas, etc., astfel încât să ne învățăm creierul să depisteze dacă suntem conștienți.

Iar data viitoare când vom dormi, creierul își va aminti de testarea realității și veți putea să vă controlați visele.

Dacă se întâmplă să te trezești când conștientizezi că dormi, învârtește-te în vis, uitându-te la pământ de câteva ori. Această tehnică a fost descoperită de Stephen LaBerge, un psihiatru care studiază visele lucide.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.