Folosește limbajul corpului în favoarea ta

Folosește limbajul corpului în favoarea ta

Suntem fascinați de limbajul corpului și suntem interesați să aflăm ce anume ascunde! Dar dacă ne folosim propriul limbaj corporal pentru a ne simți mai bine și mai încrezători? 

Limbajul non-verbal sau limbajul corpului înseamnă comunicare, schimb de informații, și când ne gândim la comunicare ne gândim la interacțiuni, altfel spus, ce anume ne comunică corpul unei persoane și ce anume comunicăm noi celor din jur?

Cu toții știm că există o corelație între ceea e gândim și felul în care ne comportăm: modul în care corpul nostru adoptă sau nu o poziție într-o situație anume, fie că vrem sau nu, când ne mușcăm buzele, facem o pauză mai lungă înainte de a răspunde cu un „da”, când de fapt vrem să spunem că „nu”, când în fața unei mulțimi simțim că avem pulsul accelerat și ni se pune un nod în gât…

Însa de ce să ne oprim doar aici cu semnificațiile, ce ar fi dacă ne-am gândi și la reversul medaliei? Cum ar putea limbajul corpului să ne ajute, nu numai să ne dea de gol. În ce sens să ne ajute? Folosindu-l ca să ne putem controla senzațiile, percepțiile, emoțiile și, de ce nu, chiar și gândurile.

Posturile de dominanță și putere

Când un animal dorește să își impună dominanța asupra altuia, tinde să își mărească spațiul ocupat de corp fie prin ridicarea membrelor superioare, în cazul primatelor, fie prin deschiderea aripilor, în cazul păsărilor, etc. Nici noi nu suntem departe de acest peisaj.

Astfel, atunci când suntem siguri pe noi, pe ceea ce facem, sau suntem înconjurați de oameni pe care nu îi considerăm egali sau sunt o amenințare pentru noi, ne extindem spațial.

Atunci când suntem relaxați luăm uneori aceea poziție cu picioarele pe birou, sprijiniți de spătarul scaunului, cu capul în palme. Este modul nostru de a transmite lumii că ne simțim bine, că suntem încrezători în noi și în ceea e facem.

Când simțim opusul, avem tendința inversă, de ne restrânge, de a ne face mici, stăm cocoșați, ne mângâiem mâinile în semn de reasigurare, dorind să ne limităm contactul cu restul spațiului.

Limbajul corpului guvernează modul în care suntem percepuți de alții, însă mai rămâne de aflat cum ne afectează pe noi.

Dacă zâmbim înseamnă că suntem fericiți, și dacă vrem să fim fericiți și să păcălim creierul să secrete hormonul fericirii, nu ne rămâne altceva de făcut decât… să zâmbim.

Însă cum putem merge mai departe de atât, să păcălim nu numai creierul ci și corpul, și în final chiar pe noi, să devenim mai încrezători și să folosim asta în viața de zi cu zi?

Postura Superwoman

Folosind posturile de dominanță și putere pentru un minim de două minute, înainte de evenimente solicitante, putem deveni mai încrezători.

Astfel, putem să stăm cu mâinile în șold și cu picioarele depărtate, sau cu mâinile în sus exact ca Superwoman sau Superman și la finalul celor două minute să avem o schimbare de atitudine în bine.

Adoptând asemenea posturi, scădem hormonul stresului (cortizonul), și îl creștem pe cel de putere (testosteronul), indiferent dacă suntem femei sau bărbați. Cu un minim de control al reacției noastre la stres devenim mai încrezători în propriile forțe!

Data viitoare când ai un interviu pentru un job, trebuie să susții o prezentare, ori dai un examen, acordă-ți două minute, ia aceasta postură și fii ceea ce ești de fapt: o adevărată Superwoman!

Text scris de Ana Pantazescu-Ana
Articol publicat in Revista Psychologies

Leave a Reply

Your email address will not be published.