Drumul sigur către performanță

Drumul sigur către performanță

Care este drumul către performanță și cum să o obținem fără să pierdem din vedere adevăratul scop

Un lucru este cert: în spatele fiecărei acțiuni întreprinse există un motiv. Dacă sugarul plânge, este posibil să îi fie foame și astfel va trebui hrănit; dacă avem senzația că ni s-au uscat buzele, mai mult că sigur ne este sete. Dacă ni s-a făcut pielea ca de găină, fie am fost supuși unui stimul care ne-a excitat căile neuronale, fie corpul a sesizat o schimbare a temperaturii ambientale și încearcă, în mod inutil, să ne „acopere” cu puținul păr pe care omul modern îl mai are. Însă ce este motivația?

Motivația

Psihologii denumesc motivația ca fiind totalitatea mobilurilor interne ale conduitei unei persoane, fie că sunt conștientizate sau nu, înnăscute sau dobândite de-a lungul vieții, simple trebuințe fiziologice sau chiar idealuri, visuri.

Este o definiție totuși științifică și nu ne ajută prea mult, să rămânem în minte cu ideea ca motivația ar trebui strâns legată de un scop.

Motivație versus scop

De ce este important să facem distincția între ele? Pentru că, uneori, în încercarea noastră de a ne atinge țelul propus, tind să se suprapună, făcându-ne întreaga experiență greu de parcurs, sau cel puțin obositoare.

De exemplu, un copil în clasa întâi când își face temele are ca scop finalizarea lor, eventual și obținerea unei note bune, însă poate avea ca mobil lauda din partea părinților, a învățătoarei, sau chiar, de ce nu, simpla plăcere de a învăța ceva nou.

Drumul sigur către performanță

Teoretic ar trebui să delimităm în mintea noastră motivele de scopul urmărit. Se poate întâmpla ca din dorința de a fi cel mai bun, să ne dorim acest lucru pentru că vine și cu unele beneficii, cum ar fi admirația celor din jur.

Însă, cu toții știm că admirația nu oferă prea multe, ci mai degrabă vine cu foarte mult efort și muncă, nu că ar fi ceva în neregulă cu asta!

Totuși ar trebui să ne întrebăm dacă nu ar fi mai ok pentru noi să plecăm pe drumul performanței cu un alt motiv drept partener, și anume plăcerea.

Lucrurile devin mult mai simple când răspunsul la întrebarea „De ce faci ceea ce faci?” este „Pentru că îmi place!”.

Text scris de Ana Pantazescu
Articol publicat in Revista Psychologies

Leave a Reply

Your email address will not be published.