Beneficiile sarcasmului – Uneori conversațiile sunt mai mult decât par a fi și se întâmplă ca o remarcă spusă sarcastic să nu fie înțeleasă cu adevăratul ei scop. De ce se întâmplă asta și la ce ne ajută pe noi sarcasmul?
Poate mulți dintre noi s-au găsit în situația în care au spus un lucru folosind ironia, sarcasmul sau gluma, ca modalitate mai puțin serioasă de a transmite o informație, scopul fiind evident, nu cinismul, ci degajarea în comunicare.
Și probabil am primit măcar o dată în viață răspunsul: „Bine că ești tu deștept”!
Despre sarcasm, așa cum îl înțelegem cu toții
Când ne gândim la sarcasm, înțelegem prin asta acea situație în care cineva, sau chiar noi înșine, oferim la adresa cuiva o ironie, care poate fi cu scopul de a îl face să se simtă inconfortabil sau, de ce nu, este un joc pe care îl jucăm cu persoana respectivă, într-o anumită ipostază sau în anumite grupuri.
Cu toții avem poate acel prieten cu care vorbim folosind limbajul sarcasmului și despre care putem spune cu ușurință că este una dintre puținele persoane care ar înțelege ce le-am spune chiar și legați la gură.
De ce se întâmplă asta?
Ce spun studiile despre beneficiile sarcasmului?
Cercetătorii au descoperit că după o conversație sarcastică, oamenii sunt mai creativi și mai înclinați în a-și folosi gândirea abstractă.
Acest rezultat iese mereu la iveală indiferent dacă ești receptorul sau transmițătorul mesajului sarcastic, obținându-se de fiecare dată o intensificare a funcțiilor cognitive.
Altfel spus, când suntem sarcastici în conversațiile pe care le purtăm, e ca și cum ne antrenăm mintea către o gândire mai clară, mai fructuoasă și ne ajută să devenim mai creativi.
În concluzie, doar dacă auzim sarcasmul, ne face să ne gândim mai mult și acest lucru ne antrenează capacitatea de înțelegere, de imaginație și de ascultare, așa încât substratul cuvintelor adresate este mai ușor interpretabil și, pe termen lung, conduce la îmbunătățirea capacității de relaționare.
Cum ne ajută sarcasmul?
Este evident că uneori a transmite o informație folosind sarcasmul nu este un lucru apreciat sau acceptat de toți dintre noi.
Oamenii de știință au studiat și cauza acestui lucru și au concluzionat, așa cum era de așteptat, că cel mai în regulă este să avem asemenea conversații cu prietenii și persoanele apropiate, întrucât un străin o poate lua ca ofensă, pentru că nu știe cum anume să te citească, vorbești serios sau doar glumești, sau mai rău, ești doar fără obraz?
Așa că putem spune despre sarcasm, că de-a lungul evoluției noastre, am dezvoltat această abilitate ca o unealtă pe care s-o folosim pentru a ne apropia unii de alții și pentru a crea legături durabile, pe baza unui limbaj „secret”.
Practic folosim sarcasmul ca o modalitate de a crea legături cu persoane asemănătoare nouă.
Text scris de Ana Pantazescu-Ana
Articol publicat in Revista Psychologies
Leave a Reply