Zilnic suntem nevoiți să facem alegeri în viața noastră, unele mai dificile, altele mai banale. Însă chiar și cele mai mici decizii uneori ajung să ne solicite, mai ales când avem prea multe opțiuni. Iată de ce se întâmplă asta și ce avem de făcut.
Decizii pe care le luăm zilnic
Încă de la primele ore ale zilei, de când ne trezim, luăm decizii. Mai stăm în pat încă cinci minute și așteptăm alarma ceasului deșteptător, ne ridicăm imediat sau închidem ceasul de tot. Bem cafea sau începem cu ceva mai ușor, un ceai verde. Mâncăm un iaurt cu cereale de dimineața sau altceva din frigider?
Așa continuă toată ziua, la fiecare pas pe care îl facem, de la cum trecem strada, cum coborâm scările, creierul nostru ia decizii.
Ceea ce nu ne dăm seama, este că noi luăm mii de decizii și alegem dintre tot atâtea opțiuni, în fiecare zi, de cele mai multe ori în mod inconștient!
Fiecare… cu alegerea lui
Este clar că unele alegeri sunt făcute în mod inconștient întrucât nici nu ne mai gândim la ele. Asta poate pentru că sunt deja automatisme, ca de exemplu șofatul. Câți dintre cei care conduc se mai gândesc la cum să apese pedalele? Nu prea mulți.
Însa ce se întâmplă atunci când alegerile trec prin filtrul gândirii conștiente? Când în mod voit ne îndreptăm atenția către un obiect, persoană, eveniment sau orice alt lucru care poate lua forma unei opțiuni?
De ce e greu să facem unele alegeri în viață
Un exemplu destul de întâlnit în viața de zi cu zi ar fi mersul la cumpărături, lucru pe care toți îl facem la un moment dat.
Cu siguranță, dacă v-ați decis să faceți achizițiile dintr-un supermarket, zicala: „Socoteala de acasă, nu se potrivește cu cea din târg”, definește extrem de bine coșul de cumpărături, asta pentru că ceea ce este pe listă, cumva nu a fost suficient.
Ne trezim fără să vrem că luăm mai mult decât este cazul, iar în momentele în care avem de ales dintre mai multe opțiuni, mai multe alimente, timpul de decizie este mai mare și ne întrebăm ce anume să luăm.
Același lucru se întâmplă și când mergem să ne luăm haine, make-up și mai ales… pantofi.
Creierul și opțiunile numeroase
De fiecare dată când vrem să luăm o decizie și avem de optat dintre mai multe căi de a rezolva o dilemă, o alegere, o problemă, creierul nostru intră în acțiune.
Neuronii încep să se aprindă și noi consumăm energie doar pentru că ne gândim ce anume să alegem, iar acest lucru produce la un nivel foarte mic, stres, care la rândul său conduce la oboseală.
Asta pentru că ori de câte ori alegem dintre mai multe opțiuni, creierul nostru trebuie să facă o analiză de tipul cost-beneficiu.
Și pentru că nu poate să deosebească între decizii mari și importante sau mici și neimportante, practic se stresează să ia cea mai bună decizie, iar noi resimțim la un anume nivel anxietate.
Iar cu cât avem mai multe opțiuni, cu atât este mai greu să alegem. De aceea este bine să limităm alegerile la… doar două.
Dacă deseori păcălim copiii astfel, de ce să nu meargă și pentru creierul nostru această soluție?
Text scris de Ana Pantazescu
Articol publicat in Revista Psychologies
Leave a Reply